De winter is in volle gang en voor veel paarden betekent dit kou, regen, wind, sneeuw, ijs en soms vaak modderige weides of paddocks. Als paardeneigenaar is dit natuurlijk een doorn in het oog en wil je natuurlijk dat je paard lekker droog kan staan en bewegen, zelfs in deze koude maanden. Maar wat moet je nu doen om je paard veilig en gelukkig door de winter te helpen? Geen paniek! Hier zijn een aantal praktische tips om je paard deze winter goed te verzorgen, van mok tot verveling, en alles daartussenin.
- Mok: zere benen en vooral veel korstjes
In de winter komen mokproblemen met behoorlijke regelmaat voor bij paarden, vooral als het nat en koud is. Mok ontstaat door het langdurig in contact komen van de huid met vocht en zand, wat irritatie en ontstekingen veroorzaakt. Om mok te voorkomen, zijn droge benen voor je paard van belang ook wanneer het buiten nat en vies is. Helemaal voorkomen dat je paard toch in de modder staat, is vaak onbegonnen werk. Wat dan van belang is, is de benen bij terugkomst uit de wei af te spoelen en goed droog te maken. Daarnaast kan het helpen om regelmatig de benen in te vetten met een speciale mok zalf of vettige crème om het eerste vocht al wat tegen te gaan.
- Glijpartijen en ijzers: veiligheid voorop
De winterse kou kan zorgen voor gevaarlijke ijzel op de paddocks en stallen, wat kan leiden tot glijpartijen en zelfs blessures. Zeker als je paard op harde ondergrond moet lopen, is het belangrijk om te zorgen voor goede grip. Als je paard ijzers draagt, controleer dan of ze nog in goede staat zijn en of ze geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Er zijn speciale ijzers met extra grip die goed werken op ijs en sneeuw. Ook kun je overwegen om een antislipbescherming voor de hoeven te gebruiken, wat extra veiligheid biedt. Daarnaast is er voor sneeuwomstandigheden de mogelijkheid om sneeuwringen in je ijzers te plaatsen. Dit voorkomt klompen van ijs aan de voeten. Is het nou helemaal glad, dan kun je er altijd voor kiezen een paar keer per dag met je paard te wandelen, zodat deze toch beweging heeft en niet 24/7 op stal staan.
- Sneeuw: mooi, maar soms lastig
Sneeuw ziet er prachtig uit, maar kan voor je paard soms behoorlijk lastig zijn. Niet ieder paard vind de sneeuw heel leuk, maar ze zijn er ook die het fantastisch vinden. Als ze iedere dag buiten komen, hebben ze snel door dat ze zich moeten aanpassen. Ze zijn voorzichtiger met het spelen. Komt jou paard niet standaard los in de ruimte, dan is het niet verstandig ze los te gooien in een besneeuwde wei, kijk dan vooral naar mogelijkheden waar geen sneeuw ligt. Zoals mijn paarden het gewend zijn gaan ze op een kleine uitzondering na alle dagen naar buiten, spelen ze graag in de sneeuw, maar met beleid.
- Zorg voor voldoende ruwvoer
In de winter heeft je paard extra energie nodig om warm te blijven. Ruwvoer is een belangrijke bron van warmte en energie, dus zorg ervoor dat je paard altijd toegang heeft tot voldoende hooi. Paarden kunnen niet tegen de kou met een lege maag, dus geef je paard regelmatig voldoende ruwvoer om hem warm te houden. Ook is het goed om je paard wat extra ruwvoer te geven als je merkt dat hij in de winter wat meer energie verbruikt. Vervang eventueel ook wat gras door goed hooi, aangezien gras in de winter vaak minder voedingsstoffen bevat.
- Wat te doen tegen verveling?
De winter betekent voor veel paarden minder buitenactiviteiten. Het weer kan je beperken in het rijden, weidegang wordt vaak minder of het werken met je paard is minder actief en dat kan leiden tot verveling. Dit kun je voorkomen door alternatieven te bieden. Denk aan voerpuzzels(simpel zelf te maken, blijf er wel bij), speelgoed in de stal of even wandelen met je paard. Je kunt ook de trainingssessies binnen uitbreiden als je beschikt over een binnenbak of overdekte ruimte, bijvoorbeeld met grondwerk of langere poetssessie, zodat je paard mentaal gestimuleerd blijft. Blijf ook voldoende ruwvoer aanbieden bijvoorbeeld in een net of gemixt met stro. Dan moeten ze al meer moeite doen.
- Blijf alert op gezondheidsproblemen
De kou kan je paard lichamelijk uitdagen. Let goed op je paard: houd zijn vacht en gezondheid goed in de gaten. Zorg ervoor dat je paard niet te veel afkoelt na een training door een goede zweetdeken te gebruiken als deze te nat is na de training. Als je merkt dat je paard stijf is of moeite heeft met bewegen, neem dan contact op met je dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren. Uiteraard is het de eerste paar dagen voor je paard altijd even wennen, dus opstarten kan even een klein beetje moeite kosten. Dit moet wel beter worden na een paar dagen.
Tot slot, de winter kan een uitdagende tijd zijn voor je paard, maar met de juiste zorg en aandacht kun jij ervoor zorgen dat hij het seizoen goed doorkomt. Van mokpreventie tot voldoende ruwvoer en van ijzers tot verveling. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken voor jou paard. Vergeet niet om je paard altijd goed in de gaten te houden en je aan te passen aan de omstandigheden. Zo kun je samen genieten van de winter, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kou!
Ohja en de beste tip voor ons als eigenaar, er zijn heerlijke bodywarmers, handschoenen, jassen en sokken met verwarming tegenwoordig. Ideaal voor lange dagen op stal.
Heb jij nog andere wintertips voor mij en mijn paard? Stuur me dan een berichtje!
Liefs Jill